Alla inlägg under januari 2018

Av Daniel - 19 januari 2018 07:51

Då är sista dagen här. 

Vi tillbringar dagen på hotellet och njuter av den sista värmen.

Solar och badar och spelar lite pingis.


För första gången så ligger vi på stranden.

Vi har de andra dagarna legat vid poolen då det varit lite lugnare och inte lika trångt där.


I morgon kl 05:00 blir vi hämtade av samma företag som Dayan representerat för färd mot flygplatsen.

Vi tyckte 05:00 var lite tidigt då flyget går 11 och resan borde ta ca 2:30.

Men vi argumenterade inte om detta då de säkert vet när man behöver åka för att i gord tid vara på flygplatsen.

Som tur är så har man byggt en motorväg längs kusten så det bör inte bli några direkta förseningar eller bekymmer.


När vi åkte inåt landet så var det enfiligt och trångt på vägarna. Oftast så kunde man inte köra fortare än 60 km/h och då tar det tid att komma fram. Oftast mycket trafik också samt många Tuc Tuc som skulle köras om med livet som insats.


Transporten till flygplatsen gick bra även om jag tyckte att chauffäören så rätt trött ut när han körde. Någon som jag såg först efter ca 1:30 då det var ljust ute. 


En fantastisk resa är nu över och man har många härliga minen från en semester där man fått uppleva massor. Tack vare Dayan så fick vi se det riktiga Sri Lanka samt en massa trevliga utflykter.


Om det är någon som har planer på att resa till Sri Lanka och vill åka runt några dagar med privatchaufför så kontakta gärna Dayan via facebook så syr han ihop ett bra förslag. Ni kan även kontakta mig för referenser.

https://www.facebook.com/TravelWithDayan/


Nu börjar planeringen för nästa års resa och just nu ligger Jamaika bra till.

Tack alla som läst min blogg och följt med oss på vår resa.

Nu kommer jag nog inte blogga på ett tag men skulle det ske så länkar jag det på facebook som vanligt.

Sköt om er därute och ha det så bra.

Av Daniel - 16 januari 2018 04:51

05:15 och mobilen ljuder. Hade gärna sovit några timmar till men nu ska vi iväg på val-safari. Vet inte om safari är rätt ordval med hittade ingen bra översättning på "whale watching". 5:45 blir vi upphämtade av killen som ska köra oss till Mirissa. Vi åker lite tidigare än nödvändigt för att få plats på övre våningen på båten. När vi pratade med yoga-killen dagen innan så frågade vi om risken att bli sjösjuk och det bekräftade han att man kan bli men han gick och hämtade fyra sjösjukepiller från hans diving center.


Efter 35 minuter är vi framme vid fiskehamnen där fiskmarknaden redan är i full gång. Massor med färggranna fiskebåtar samt ett 20-tal whale watching båtar. Kl 07:00 åker vi ut på havet och den medhavda frukosten intas. Ser att våra närmsta medpassagerare från Frankriken har långärmat och filtar med sig. Jag funderar på om mina kortbyxor och pike är för lite kläder. Kommer det bli kallt längre ut? Turen beräknas bli 3 timmar lång så 1 timme ska vi väl åka ut innan vi kommer se några valar. En karavan av båtar är på väg ut i olika storlekar. Vår båt är en av de större och snabbare. Snabb båt skulle va bra enligt yoga-killen annars är risken att valen hinner försvinna innan man hinner fram.

   

Efter bara 15-20 minuter så blir det ett väldans liv i alla båtar. En första val har visat sig. Vi får se ryggen på den när den kommer upp till vattenytan och dyker ner igen. Tyvärr så sätter samtliga båtar full fart mot det område där valen skymtats. Farten saktas ner och man väntar spänt på nästa skymt. Efter några minuter så syns en valrygg igen en bit bort och båtarna far dit. Jag kan tycka att det var lite väl hetsigt jagande efter de valar vi ser. Men det var riktigt häftigt att på så nära håll se valar. Efter 1 timme och ett antal valryggar så får vi till slut se stjärtfenan över vattenytan och alla jublar och applåderar.

     


Det pratas även om att vi ska få se delfiner men det får vi inte tyvärr. Så redan kl 09:00 så påbörjas färden tillbaka mot hamnen. Något behöv av filtar eller långärmat har inte behövts. Svårt att veta om det varit samma val vi sett hela tiden eller om det varit flera olika men enligt yoga-killen så är valarna ofta i grupp så vi såg antagligen flera olika. Det var riktigt svårt att hinna fota valarna men Stefan fick en fin bild på en valrygg. Enligt besättningen så var valarna 30 meter långa och vägde ca 150 ton.


Efter lunchen på "sköldpaddan" på vår strand så kom en kille från hotellet fram och började prata vänligt med oss. Man fick känslan att han kanske ägde hotellet eller var iaf chef på något sätt. Berömde oss svenskar i allmänhet men även för de insatser vi bidrog med efter Tsunamin. Plötsligt så började han berätta om sin butik. Han sålde smycken och juveller och gav bra rabatter till hotellgästerna men även vi skulle få bra rabatt om vi ville handla. Tjejerna ville gärna titta i hans lilla butik som var byggd under en trappa. Efter en stunds tittade på hans produkter så hade Susie hittat lite hon ville köpa. Här är det silver som gäller då guld är för dyrt. Susie erbjöds även en gåva för att de handlade. Hon fick köpa en ring för 100kr. Lite tveksam gåva kan jag tycka.

 


Under lunchen så hamnar vi vid ett långbord där två andra svenska par sitter. Vi morsar och pratar lite med dem. Lite senare när tjejerna tittade på smycken så dyker en av killarna upp och frågar om vi ätit på Bedspace. Han rekommederade starkt denna restaurang så vi bestämmer att vi ska äta middag där på kvällen. Man bör vara tidigt då det oftast är fullt vid 19:30-tiden. Vi hittar en skylt på vår shoppinggata som leder in i en dåligt upplyst gränd. Skyltarna fortsätter och vi går på små bakgator men till slut så dyker Bedspace upp och ser riktigt trevlig ut. Vi hade aldrig gått hit om vi inte fått tips om detta ställe då det ligger väldigt avskiljt. Vi är tidiga så att få bort var inga problem. Maten god men ingen wow-känsla.

Av Daniel - 15 januari 2018 06:01

En lugn dag som inleddes med att jag gick till en salong för att få skalle och ansikte rakat med kniv. 60kr betalade jag för detta. Så skönt med en riktig knivrakning.

 

Detta var en dag då beloppet på notorna var till vår fördel. På lunchen så missades två av rätterna vi ätit och vid middagen så saknades en siffra i priset för vinet. Så istället för 4750 rupier så stod det 450 typ. 22:30kr är ju klart trevligare än 223kr för en flaska vin. Vi betalade glatt båda nototrna utan att protestera.


På vår lilla shoppinggata bakom hotellet så hade vi sett skyltar om massage. Något vi alla fyra uppskattar mycket. Idag skulle vi gå dit för att få varsin helkroppsmassage. När priset är 145kr så är det inte mycket att fundera på. Det blev en hårdare variant av massage och det kunde emellanåt smärta rätt bra när de knådade på vissa ställen. Efteråt var vi härligt indränkta i massageolja.

     


Innan vi fick tid hos massörerna så passade vi på att fika på ett jättetrevligt cafe(Le Cafe Francais - toppbetyg på Tripadvisor för området). Smarriga bakelser och gott kaffe. Rekommenderas.

     

Vi har flera gånger senaste dagarna fått erbjudande om att åka på val-safari. Något som verkar vara en stor turistattraktion här. Som vanligt så blir man erbjuden "special prise for you my friend". Vi började prata med yoga/vattengympa killen om detta som fått vårt förtroende och han kunde ju oxå fixa detta så klart. Vi valde att boka via honom iaf så avfärd 5:45 i morgon bitti. Vi frågade om chansen att få se val och det verkade vara garanterat. Ska bli spännande


Av Daniel - 14 januari 2018 10:34

Vi har sett ett schema för olika aktiviteter men aldrig sett några utföras. Men denna dag så upptäckte vi att det var ett pass vattengympa i vår pool som tre av oss deltog i. Man fick två 33cl petflaskor fyllda med vatten som fick utgöra hantlar. Kan tyckas väga lätt men efter en strund med armarna sträckta upp i luften i olika rörelser så börjar även de att bli tunga. Mest tjejer som deltog. Stefan fick representera den manliga sidan.

   


Några timmar senare så kommer aktivitetskillen tillbaka och nu var det Hot Yoga som gällde. Tjejerna deltog igen. Avancerade övningar som Stefan och jag insåg var alldeles för mycket för två gamla stela fotbollskroppar. Både vattengympan och Yogan uppskattades och en ambition om att även delta nästa dag infann sig.

 

För att vå lite matvariation så bestämde vi oss för att testa en av krogarna vi fått tips om - "sköldpaddan"(Tartaruga) som låg vägg i vägg med vårt hotell. Men innan vi åt så gick vi bort till gatan med alla affärer och restauranger vi upptäckte av misstag kvällen innan när vi kom hem med Tuc Tuc(Welle DeWalaya Road). Vi strosade mest men hittade inget direkt att köpa. Då känner vi några droppar regn och inser att vi behöver hitta tak över huvudet. Valet blir en salong som erbjuder lite olka tjänster. Tre av oss väljer fotvård och den fjärde zonterapi även om zonterapin mer påminde om fotmassage. Total kostnad 425kr. Så nu har vi fötter lena som barnstjärtar. 

     

Strömmen är inte lika stabil som hemma så ibland blir det strömavbrott vilket hände mitt i fotvården. Så det blev till att tända ficklamporna på mobilerna så fortsatte man vårda våra fötter.


En meny med många rätter erbjöds till bra priser. Till maten beställdes vit och rött vin av samma märke, Santa Alicia, och man insåg att det var länge sen man träffade sitt kära barnbarn(Alicia). Mat och dryck var mycket gott och under middagen så fick vi ett sånt där rejält regnväder igen. Som tur var så satt vi under tak. När regnet lättade efter en stund så passade vi på att springa hem.

 


När vi kom till baren så spelades gamla bra låtar av ett riktigt bra coverband från Sri Lanka. De spelade t ex Dire Straits, Carlos Santana, Bob Marley, Robin Williams, Ricky Martin m m. Vi var alla imponerade av deras musikkunnande. Det blev efter en stund allmänt dansande till deras uppträdande och vi hängde så klart på. Framåt midnatt så var vi nöjda och gick och la oss.

   

Av Daniel - 13 januari 2018 04:40

För middargarna har hittills varit sig lika - Frukost, sola och bada, lunch och en liten vila.

Vi bestämde oss för att åka in till Galle på eftermiddagen. Strosa lite och kanske shoppa och sen en middag.

Vi bad våra Tuc Tuc åka till fortet som är berömt och sevärt.

Fortet var mycket fint. Lugnt och stilla, små butiker och restauranger och turister. 

Vi såg även fyrar, kyrkor, klocktorn och en hög avsats(10-15 m) där man tydligen ibland dyker ifrån.

När vi tittade ner mot vattnet så såg det inte jättedjupt ut men säkert tillräckligt för dessa våghalsiga hoppare.

På många ställen så spelades det spontan cricket. Såg man en gräsytan så syntes spåren av cricketspel.

               


Vi fortsatte sedan ner mot centrum via cricketstadion där en match pågick. Vi tittade en stund för att försöka förstå oss på hur man spelade men där gick vi bet.  

Vi hoppade snart in på en Italiensk glassbar och tog varsin god glass samtidigt som vi tittade i reseguiden för att hitta någon bra gata att fortsätta till för shopping. Main Street var tydligen bra så vi frågade glassbarspersonalen om vägen men de svarade något och pekade men det kändes inte som att vi fick det svar vi behövde.


Vi chansade att ta till höger när vi lämnade glassbaren och plötsligt var gatan full med apotek. Det fanns även sjukhus, tandläkare och liknande inrättningar på gatan. Jag behövde ju något descificerand för foten och Camilla som har ont i en tand behövde få något mot tandvärken. Det blev 8 Voltaren och en liten flaska för att behandla såret i min fot. Total kostnad 30kr.

     

Peroxid mot såret samt foten själv

 

Vi passade på att fråga apotekaren om Main Street och den visade sig att ligga åt andra hålet bara 150 meter bort. Snart var vi där och genast så dök det upp märkliga fattiga män som ville hjälpa oss och frågade intesivt vad vi letade efter samtidigt som de berättade om olika ställen vi skulle gå till. Vi tetsade att ignorera dem eller tacka nej till deras hjälp men de gav inte upp så lätt. Lite småjobbigt. Gatan Main Street trodde man skulle erbjuda lite bättre standard men gatan va full med bilar, Tuc Tuc, människor och allt annat än fräsch. En stor Buddastaty fanns så klart på gatan.

   

Vi valde att efter en kortare promenad leta upp varsin Tuc Tuc för hemfärd mot hotellet. Mörka moln på himmelen skvallrade dessutom om ett kommande regn. Nu när vi för en gångs skulle behövde ett par Tuc Tuc så verkade alla som bortblåsta men efter en stund så fann vi två ändå. Efter ca 1 minuts åkning så bokstavligen vräckte regnet ner och trafiken var intensiv. Resan tog 15 min till hotellet och då var regnet över. Våra Tuc Tuc körde som tur fel väg sista biten till hotellet som gjorde att vi upptäckte en liten men lång gata full med trevliga affärer och matställen, bara 200 meter från hotellet så vi kommer nog shoppa där istället och tacka Galle för visat intresse. Vi träffade en bekant till Stefan i receptionen(som vi träffat tidigare i veckan) och hans familj som tipsade oss om några restauranger i närheten som vi ska testa idag.

Av Daniel - 12 januari 2018 02:48

Första dagen då vi bara solat och badat. Nya rummen som skulle vara frontview visade sig va frontview mot vägen och inte mot havet men vi är mycket nöjda ändå. Balkong har vi nu också och kan med spänning se ner mot annexet för att se om några nya gäster kommer inackorderas där.

 


Rum i huvudbyggnaden

 

Maten på hotellet är helt okey. Det erbjuds buffe på kvällarna och kvaliten varierar men man hittar alltid något som man gillar så man blilr mätt. Lunchen blir ofta pasta eller pizza. Personalen mycket trevlig och frågar hela tiden om allt är bra. Även hovmästaren går runt och kollar läget bland borden hela tiden.

 


Restaurangen

 

Nästa äventyr blir att ta en tuc tuc till Galle för att se vad den staden har att erbjuda. Kan bli i eftermiddag innan mörkret hinner lägga sig och ett besök på fortet och middag på något trevlilgt ställe.


Sen är jag lite orolig för min fot. Poolerna består av små kakelplattor(2x2cm) och det blir rätt vassa kanetr på de trappsteg som byggts upp när man går ner i poolerna. Första gången jag gick i så missade jag att det var ett trappsteg till och klev på den vassa kanten och fick ett litet ytligt skärsår. Kanske blir bra om någon dag men man går ju barfota hela tiden i sanden vilket kanske inte är så bra. Ska försöka hitta något som descificerar såret och kanske ha skor på mig lite mer.

 

Poolkaklet


Unawatuna beach är en större vik där det är lite vågigt men vackert vatten och ca 27-28 grader i vattnet. Fick tips att åka båt och uppleva delfiner och blåval vilket vi kanske testar senare i veckan.

      

Stranden

 

Sen är det tyvärr huggasexa om solstolarna. Många går ner tidigt till stranden och bokar dessa sen dyker det inte upp förrän flera timmar senare. Vi har dock lyckats få solstolar vid poolen och det funkar lika bra för oss.


Av Daniel - 11 januari 2018 13:37

å var det äntligen dags att påbörja vår sol och bad del av semestern. Vi har bokat en hotell för sista vecka på Unawatuna beach - Calamander Hotell. När jag frågade Dayan om hur lång restiden var så sa han 5 timmar. Bara gilla läget men kändes väldigt länge. Vet inte om han missförstod mig med efter 3:20 så var vi framme. Han skulle iofs vidare hem till Colombo så hans restid kanske var 5 timmar.


Dayan som är hobbyfotograf hade tagit några bilder av oss under veckan och som present fick vi varsin jättefin parbild som var inramad. Vi fick även några små elefanter och en teburk av det företag som ordnat rundresan. Vi gav Dayan rejält med dricks och köpte även en leksaksbil i plast till hans tvååriga son. Vi är numera även vänner på facebook. 

     

Dayan

 

När vi kliver ut vår Van så känner direkt en helt annan värme än vi gjort uppe i bergen. Här är det 30-32 grader på dagarna. Vi tar farväl av Dayan som nu ska hem till familjen i en vecka kanske innan nästa rundresa med nya turister. Vi får vår rumsnyckel och leds av hotellpersonalen lite runt bakom den stora hotellbyggnaden. Där ser vi en liten låg byggnad med tre rum. Inte utan att tankarna far iväg till Snowroller filmen med Lasse Åberg när han får anexet att bo i. Vi kommer in på våra rum och vi ser oss omkring och känner: "Nä-ä, vad är detta för rum?" Endast ett fönster bredvid dörren som dessutom är "frostat" mot insyn. Efter en liten stund kommer Susie in till oss och ser lika chockad ut hon. Vi är alla mycket missnöjda med rummen. Det visar sig dock att Susie och Stefans rum har flera fönster och betydligt ljusare och finare rumslösning. 

 

Det blir killarnas uppgift så klart att traska bort till receptionen för att försöka hitta någon bättre lösning. Finns det andra lediga rum eller vad skulle det kosta att uppgradera till ett finare rum. Stefan och jag diskuterade på vägen till receptionen vad vi var villiga att betala extra för ett finare rum. Vi ska i ärlighetens namn säga att vi var beredda att gå ganska långt för ett acceptabel rum. I receptionen säger de att vi fått vad vi betalat för. Inga andra rum fanns heller lediga i samma kategori i huvudbyggnaden. En balkong och/eller havsutsikt hade ju varit trevligt men egentligen så skulle ett bättre läge räcka långt.


Som vanligt så var det mycket folk i receptionen som diskuterade vårt dilemma och slog ut med händerna och pratade i mun på varann på deras egna språk. Kände direkt att vi kommer inte få till någon lösning. Men så tar en man till orda som varit tyst och stått och knapprat på sitt tangentbord vid en dator."Sir, you can have another rooms in main building tomorrow with no extra cost - same category". Halleluja! Kan någon av tjejernas önskningar vid templet slagit in nu? 

Genast så kändes det mycket bättre och resten av dagen så kopplade vi av vid pooken, åt gott och njöt av vistelsen.

       


Av Daniel - 11 januari 2018 13:18

Ännu en tidig morgon. Avfärd från hotellet 05:15 med en jeep för safaritur(Yala National Park). Även denna gång med en frukostpåse.

40 minuters resa i nattmörkret så är vi framme. La märke till att man inte bländade av helljuset vid möte. Lite ovant kan tyckas men så verkar det göra här. 


Inne på safariområdet så åkte vi på grus/sand vägar som var allt annat än jämna. Fullt med gropar överallt så färden blev emellanåt rätt skumpig. Vi fick se elefanter, vattenbufflar, apor, fåglar, ödlor, rådjur, krokodiler, ugglor m m. Tyvärr så valde leparderna att hålla sig undan. En elefantmamma med två ungar kom väldigt nära vår jeep, som närmast 1 meter ifrån. Det var riktigt häftigt. Man utgår ju från att vår chaufför hade koll på läget men lite spännande var det ju.

       


 På eftermiddagen åkte vi sedan till ett större tempel(Katagarama temple) dit man valvärdar i augusti. Vi märkte att Dayan stolt berättade om denna plats. Han köpte blommor till tjejerna som de fick lämna vid ett altare. I samband med att man gav blommorna så önskade man sig något. Någon formav framgång eller kanske graviditet. Man var sen tvungen att återkomma senare och tacka för den gåva man fått. Nu vet jag inte vad våra tjejer önskade sig men å andra sidan så blir det lite svårt att återkomma så önskan kanske inte går i uppfyllelse därav.

     

Presentation


Här kommer jag att skriva om min resa till Sri Lanka i januari 2018

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5 6
7
8
9 10 11 12 13 14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2018 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards